Ptosis of teveel huid?

Stel hier uw vragen aan plastisch chirurg Dhr. Gijs van Selms. Dhr. van Selms beantwoordt vragen in zijn vrije tijd en op vrijwillige basis. Het kan dus even duren voordat u antwoord ontvangt.
Forumregels
De regels waar u zich op dit forum aan dient te houden vind u via de link 'registreren' rechtsbovenaan het forum (hiervoor dient u uitgelogd te zijn).
Plaats reactie
mopam
Berichten: 2
Lid geworden op: 29 jan 2013 18:09

Ptosis of teveel huid?

Bericht door mopam » 29 jan 2013 18:52

Al zeker acht jaar (of ik het hiervoor had weet ik niet zeker en kan ik niet duidelijk terugvinden op foto's) heb ik één ooglid wat meer hangt dan de ander. Ik ben nu 19 jaar oud en had er tot 1 a 2 jaar terug nooit echt last van. Het is toen naar mijn idee meer, en vooral opvallender, gaan hangen. Het is in de afgelopen 2 jaar ook 2 keer ontstoken geraakt, of dit er mee te maken kan hebben of dat het toeval is weet ik niet.

's Ochtends is het relatief onopvallend maar hoe later het wordt, hoe meer het ooglid gaat hangen. Zeker als ik erg moe ben hangt het heel erg.
Het ooglid voelt op die momenten ook erg zwaar en drukkend wat mij erg irriteert, automatisch ga ik dan dat ooglid meer proberen open te houden wat erg vermoeiend is. Ik vind het, naast het vervelende gevoel, cosmetisch ook erg storend. Het maakt mij erg onzeker, wanneer mijn ooglid zwaar aanvoelt durf ik eigenlijk niemand in de ogen aan te kijken omdat ik me er voor schaam.

Nu wil ik hier graag wat aan laten doen. Ik ging er eerst van uit dat dit teveel huid was en d.m.v. een ooglidcorrectie moest gebeuren, maar na wat zoekwerk kwam ik er achter dat het ook Ptosis kon zijn. Hoe kan ik er achterkomen welke van de twee van mij op toepassing is? Hopelijk kunnen jullie het uit mijn foto opmaken. De foto is gemaakt aan het begin van de avond wanneer het dus erger is dan 's ochtends, wanneer ik erg moe ben hangt het dus nog wat meer.
Mijn verzekering vergoed plastische chirurgie bij medische indicatie. Voor een ooglidcorrectie geldt dit wanneer de pupil voor 50% bedekt is heb ik begrepen, hoe zit dit met Ptosis? Op wat voor een bedrag moet ik ongeveer rekenen wanneer er niks vergoed wordt?

Verder vroeg ik mij nog af of het ongebruikelijk is om hier mee langs de huisarts te gaan alvorens ik naar een kliniek op plastisch chirurg ga.
Laatst gewijzigd door mopam op 30 jan 2013 15:36, 1 keer totaal gewijzigd.

wjvdp
Berichten: 8
Lid geworden op: 18 apr 2012 16:43

Re: Ptosis of teveel huid?

Bericht door wjvdp » 30 jan 2013 08:29

Beste Mopam,

er is inderdaad een verschil tussen een huid-overschot en een zogenaamde ptosis palpebrae. Bij een huidoverschot functioneert het ooglid zelf normaal, maar hangt er wat huid over de wimperrand heen, welke het zicht kan bemoeilijken:

Afbeelding

Bij een ptosis palpebrae lukt het niet om het ooglid zelf goed omhoog te trekken, waardoor het oog minder goed open gaat:

Afbeelding

Dit kan komen doordat het peesje wat te veel is uitgerekt, wat we wel eens zien bij mensen die langdurig harde contact lenzen hebben gedragen, maar soms ook aangeboren of verworven door een andere oorzaak.

De behandeling is ook wat anders: bij een huidoverschot kun je volstaan met het verwijderen van een stukje huid, terwijl je bij een ptosis het peesblad van het oogspiertje wat strakker moet zetten.

Jouw foto suggereert inderdaad sterk dat er hier sprake is van een ptosis palpebrae. Je kunt namelijk het gehele ooglid zien zonder dat er huid overheen hangt. De ooglidplooi zit zelfs wat hoger aan de aangedane zijde, dat past er ook bij.

Ik zou er sowieso eerst mee naar de huisarts gaan om een verwijzing naar een specialist te halen. Die kan dan vervolgens kijken wat er aan de hand is en of ons vermoeden klopt (dat moet je toch even "live" beoordelen). Dan kan hij bij de verzekering en aanvraag doen om de correctie hiervan te vergoeden. Vergoed je verzekering het niet, dan kun je rekenen op een kostenplaatje van om en nabij de 1250 - 1650 Euro op de meeste plekken.


Succes!


Met vriendelijke groet,

Drs. WJ van der Pot
Plastisch chirurg Kliniek Bloemingdael & KG Haarlem.

mopam
Berichten: 2
Lid geworden op: 29 jan 2013 18:09

Re: Ptosis of teveel huid?

Bericht door mopam » 30 jan 2013 15:53

Hartelijk dank voor de informatie en uw advies.

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast